Få en fuld liste af vaccinationer til Sydafrika, og læs om risikoen for sygdomme og den bedste måde at beskytte dig selv på imens du er afsted.

Vaccination til
Sydafrika

Sydafrika er populært blandt danske rejsende grundet dets smukke landskab og eksotiske dyr. For at undgå at blive smittet med farlige sygdomme bør vaccination til Sydafrika overvejes, før du tager afsted.


01. Vaccine anbefalinger

Vaccinationsanbefalingerne til Sydafrika afhænger blandt andet af hvor lang tid du skal være afsted. Skal du eksempelvis rejse i en til fire uger, anbefales det at du får følgende vacciner:

Nogle rejsende, der skal afsted til Sydafrika i en til fire uger anbefales også:

Herunder kan du finde den fulde liste af anbefalede vaccinationer til Sydafrika.

Minimumsanbefalinger

Vælg rejselængde

De fleste rejsende

Difteri- og stivkrampe

Når som helst før ankomst

Hepatitis A

Når som helst før ankomst

Nogle rejsende

Hepatitis B

Mindst 28 dage før ankomst*

Tyfus

Senest 14 dage før afrejse

Hvilke vaccinationer til Sydafrika du skal bruge afgøres ud fra en række faktorer. For en personlig vurdering, book en telefonkonsultation eller book tid for at blive vaccineret på dit lokale apotek.

02. Andre sundhedsrisici i Sydafrika

Desværre er der også nogle sygdomme i Sydafrika som ikke kan forebygges ved vaccination. Læs her mere om dem, og lær hvordan de kan forebygges.

Malaria

Der er kun risiko for malaria i visse områder i Sydafrika. Der er lav malariarisiko i den nordlige del af landet inklusiv Garborone. I området omkring Kruger nationalpark er der høj risiko for malaria og her anbefales forebyggende malariapiller. 

Risikoen for smitte er højest fra oktober til maj, og det anbefales, at man undersøger, om man bør bruge malariapiller i ovennævnte risikoområder.

Læs mere

Insekt- og flåtbårne sygdomme

Der er risiko for en række insekt- og flåtbårne sygdomme i Sydafrika, herunder afrikansk flåtbidsfeber, chikungunya-feber og vest nil-virus. Risikoen er tilstede i hele landet.

Afrikansk flåtbidsfeber har en stabil, vedvarende forekomst i Sydafrika, mens smitte af vest nil-virus er højest fra oktober til april måned.

03. Forholdsregler i Sydafrika

Det er vigtigt at tage forholdsregler, mens du er i Sydafrika, da man kan blive smittet på mange forskellige måder og risikoen for at blive syg kan stige når som helst.

Myg

Der er risiko for malaria i Sydafrika, og du kan ikke forebygge sygdommene ved vaccination.

Det er derfor meget vigtigt, at du beskytter dig selv mod den primære smittekilde, nemlig myggestik, under dit ophold i landet.

Læs mere

Insekter og flåter

Der er risiko for insekt- og flåtbårne sygdomme som afrikansk flåtbidsfeber, chikungunya-feber og vest nil-virus i Sydafrika. 

Da disse sygdomme er udbredt i hele landet, anbefales det på det stærkeste, at du tager konsekvente forholdsregler for at undgå insekt- og flåtbid.

Læs mere

Mad og vand

Alle rejsende til Sydafrika anbefales at være ekstra opmærksomme omkring mad- og vandhygiejne, da der er risiko for tyfus og hepatitis A, som begge smitter via forurenet mad og vand.

Hvis du skal besøge venner eller familie i Sydafrika eller skal bo i landet i længere tid, er du i højere risiko for at indtage forurenet mad og drikkevarer, og du bør derfor være ekstra forsigtig.

Læs mere

04. Nyttig kontaktinformation i Sydafrika

For at hjælpe med nyttige kontakter i Sydafrika har vi her lavet en kort oversigt, som du kan tage med dig. 

Danmarks Ambassade i Pretoria Danmarks Ambassade i Pretoria kan hjælpe dig, hvis du får akut brug for det, mens du er i Sydafrika. Du kan ringe til dem på +27 (0) 12 430 9340.

Lokale akutmedicinske tjenester For akut lægehjælp under dit ophold i Sydafrika, kan du ringe på telefon +27 10177. Du kan også ringe +27 112, som sætter dig i kontakt med en medarbejder eller en automatiseret menu, som kan viderestille dig til en relevant medarbejder.

05. Din tjekliste til Sydafrika

  • Tjek om du behøver vaccinationer Book en tid hos os mindst seks til otte uger før du rejser for vaccination til Sydafrika

  • Gul feber certifikat Tjek kravene for fremvisning af gul feber certifikat ved indrejse til Sydafrika, og om de gælder for dig. På nuværende tidspunkt er gul feber vaccination kun påkrævet, hvis du rejser ind i landet fra et land med risiko for gul feber.

  • Beskyttelse mod myg Medbring alt du behøver for at forebygge myggestik, mens du er i Sydafrika, inklusiv myggespray med DEET

  • Rejseforsikring Vær sikker på at du har rejseforsikring, der dækker enhver behandling, du kan få behov for, mens du er i Sydafrika

  • Noter nyttige telefonnumre Medbring en liste af vigtige kontakter på din tur til Sydafrika, du kan bruge i nødstilfælde

Gennemgået den


11. januar 2021

Relaterede artikler

Sådan forebygger du fødevare- og vandbårne sygdomme

Mange rejserelaterede sygdomme, eksempelvis rejsediarré og hepatitis A, forårsages af forurenet mad og vand. Læs her hvordan du kan forebygge det på din rejse.

Sådan forebygger du insektbid

Inficerede insekter kan forårsage alvorlige sygdomme som malaria, så husk at forebygge insektbid, mens du rejser. Ved du ikke hvordan? Læs vores tip.