Vaccine

Difteri- og stivkrampe-vaccine

Difteri- og stivkrampe-vaccinen er en booster vaccine, der giver beskyttelse mod difteri og stivkrampe i ti år, hvis du har modtaget grundprogrammet som en del af børnevaccinationsprogrammet.

Hyppige difteri- og stivkrampe-vaccine bivirkninger inkluderer rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet, utilpashed og feber.

Få før ankomst

Når som helst før ankomst

Beskyttelse

10 år (Difteri)

10 år (Stivkrampe)

Vaccinationskort
Kræves ikke
Doser
1
Pris

Fra 66,25 kr. per dosis

Tilhørende sygdomme
Baseret på et standardprogram for voksne. Læs mere

01. Det danske børnevaccinationsprogram

Difteri- og stivkrampe-vaccinen er en del af det danske børnevaccinationsprogram, og man er grundvaccineret mod difteri og stivkrampe, når man har fuldført dette. Børnevaccinationsprogrammet gives hos din egen læge.

I børnevaccinationsprogrammet gives difteri- og stivkrampe-vaccinen i tre-, fem- og tolv-måneders alderen i kombination med kighoste, polio og hæmophilus influenza type b.

Ved femårsalderen gives en revaccination mod difteri, stivkrampe (tetanus), kighoste og polio. Herefter er man beskyttet mod difteri og stivkrampe de næste 10 år. 

For fortsat at være beskyttet skal man revaccineres hvert tiende år. Den efterfølgende revaccination kaldes for diTe-booster® og beskytter mod både difteri (strubehoste) og stivkrampe (tetanus). Revaccination kan ske på apoteket.

Hvad gør man, hvis man ikke er grundvaccineret mod difteri og stivkrampe?

Hvis man ikke er grundvaccineret mod difteri igennem børnevaccinationsprogrammet, skal man følge et specialprogram, hvor man vaccineres mod difteri, stivkrampe og polio. 

Du kan få udarbejdet et specialprogram og blive vaccineret mod difteri, stivkrampe og polio på apoteket.

02. Hvad indeholder difteri- og stivkrampe-vaccinen?

Difteri- og stivkrampe-vaccinen består af neutraliseret (uskadeligt) giftstof fra stivkrampe- og difteribakterien. 

Ved vaccination får kroppens immunforsvar mulighed for at danne antistoffer mod giftstoffet. Disse antistoffer kan så angribe og nedkæmpe giftstofferne, hvis man senere er uheldig at blive smittet med bakterien, så man ikke bliver syg.

03. Varighed af difteri- og stivkrampe-vaccinen

Difteri- og stivkrampe-vaccinens varighed er ti år efter en enkelt dosis. 

Der er ikke nogen regler for, hvornår du senest skal have din difteri- og stivkrampe-vaccine. Du kan få difteri- og stivkrampe-vaccinen når som helst før afrejse og helt indtil afrejsedagen.

04. Difteri- og stivkrampe-vaccine bivirkninger

De fleste difteri- og stivkrampe-vaccine bivirkninger er milde, og går over af sig selv. 

Hyppige difteri- og stivkrampe-vaccine bivirkninger inkluderer:

  • rødme, hævelse og ømhed omkring injektionsstedet

  • utilpashed

  • mild feber

I meget sjældne tilfælde kan difteri- og stivkrampe-vaccinen medføre en allergisk reaktion på et eller flere af indholdsstofferne. 

Hvis dine difteri- og stivkrampe-vaccine bivirkninger ikke bliver bedre eller forværres indenfor 72 timer, bør du kontakte egen læge.

05. Hvem bør få difteri- og stivkrampe-vaccinen?

Difteri- og stivkrampe-vaccinen er en boostervaccine, hvilket betyder, at den gives til voksne og børn over 15 år, som er blevet grundvaccineret mod difteri og stivkrampe.

Det anbefales, at alle bliver revaccineret mod difteri og stivkrampe hvert tiende år, herunder personer der rejser til risikoområder.

Hvem bør ikke få difteri- og stivkrampe-vaccinen?

Selvom difteri- og stivkrampe-vaccinen kan gives til de fleste, kan den skabe problemer for nogle. Dette inkluderer personer, der:

  • har haft alvorlige bivirkninger ved tidligere vaccination mod difteri og stivkrampe

  • er allergiske over for et eller flere af indholdsstofferne i difteri- og stivkrampe-vaccinen

  • er syge med feber

Er du gravid, bør du henvende dig til egen læge for vurdering af om du kan få difteri- og stivkrampe-vaccinen. Vær opmærksom på, at du ikke kan blive vaccineret på apoteket, hvis du er gravid.

Er du i tvivl om hvorvidt du bør blive vaccineret, kan du booke en telefonkonsultation for at tale med en rådgiver. Du kan også booke en tid til vaccination på dit lokale apotek. Bemærk, at vi ikke vaccinerer gravide på apoteket.

04. Difteri- og stivkrampe-vaccine pris

Difteri er udbredt i mange lande, især udviklingslande, og stivkrampe findes overalt i verden. Det anbefales derfor altid, at man har en gyldig difteri- og stivkrampe-vaccine. For difteri- og stivkrampe-vaccine pris, se nedenfor.

Per Dosis

Fra 66,25 kr. per dosis

Tilhørende sygdomme
Gennemgået den


27. april 2021