Artikler / Sundhedstips

Sådan forebygger du insektbid

Inficerede insekter kan forårsage alvorlige sygdomme som malaria, så husk at forebygge insektbid, mens du rejser. Ved du ikke hvordan? Læs vores tip.

Hvornår er du i risiko for insektbid?

Din risiko for insektbid kommer an på en række faktorer blandt andet rejsemål, sæson og længden på din rejse.

Myggeavl forøges ved regn, og du er derfor i højere risiko for insektbid i regnsæsonen. 

Hvis du har planer om at rejse i fjerntliggende områder, er du også i højere risiko for at blive bidt, da der generelt er en høj koncentration af insekter her. 

Udendørs ophold mellem solnedgang og daggry forøger også din risiko for insektbid, og dette bør derfor også undgås så vidt muligt, mens du rejser.

Hvis du planlægger at rejse i en højde på over 2000 meter, er det næsten usandsynligt, at du bliver bidt af insekter, og du er derfor i lav risiko for insektbid her.

Hvordan kan du forebygge insektbid?

Hvis du tager forholdsregler, mens du rejser, kan du forebygge insektbid i høj grad.

Som tommelfingerregel bør du medbringe et termometer på din tur, da feber er et af symptomerne på mange insektbårne sygdomme.

For at beskytte dig selv mod myggestik bør du undgå stillestående vand, da myg avler her.

Produkter med stærk duft, eksempelvis parfume eller parfumeret vaskemiddel, kan tiltrække insekter, og disse bør derfor også undgås. 

Det er en god idé at gå med løst tøj med lange ærmer og lange bukser, så du undgår bar hud. 

Spray eller imprægner dit tøj med insektmiddel, og brug DEET-baseret insektspray på bar hud, da det er det mest effektive. 

I risikoområder bør du bruge aircondition, hvis tilgængeligt, eller sove under et myggenet, der er imprægneret med insektmiddel.

Hvis du får feber, mens du rejser i områder med risiko for malaria, er det meget vigtigt, at du reagerer med det samme og søger lægehjælp. Dette skyldes, at feber kan være et symptom på malaria, som kan være dødelig uden behandling.

Hvad skal du være opmærksom på efter din rejse?

Hvis du kommer hjem med feber på 38 °C eller mere, eller du oplever andre bekymrende symptomer efter din rejse, bør du søge lægehjælp med det samme.

Malaria symptomer kan opstå op til 3 måneder efter rejsen, så det er vigtigt, at du er opmærksom. Får du feber i op til 3 måneder efter hjemkomst fra et område med risiko for malaria, skal du søge læge.

Myggestik kan nogle gange blive inficerede, hæve og gøre ondt. Hvis symptomerne bekymrer dig, bør du kontakte din læge, da der kan være behov for antibiotika.

Hvorfor er det vigtigt at forebygge insektbid?

Du kan blive alvorligt syg, hvis et inficeret insekt bider dig. Da mange af sygdommene ikke kan forebygges ved vaccination, er det vigtigt, at du tager dine forholdsregler for at undgå at blive syg. 

Så følg ovenstående forebyggelsesråd, og forbliv rask under dit ophold!

Relaterede artikler

Sundhedstips

Sådan forebygger du flåtbid

Uanset om du er til storbyrejser eller naturrejser, kan du være i risiko for flåtbid. Så tjek risikoen på dit rejsemål og forebyg flåtbid under din rejse.
Practio
19. januar

Sådan forebygger du zikavirus