Artikler / Sundhedstips

Sådan forebygger du zikavirus

Zikavirus kan ikke forebygges ved vaccination, så det er vigtigt, at du tager forholdsregler mod zika under din rejse. Usikker på hvordan? Lad os hjælpe dig!

Hvem er i risiko for zikavirus?

Zikavirus kan være alvorligt for gravide kvinder, da det kan forårsage fødselsdefekter som usædvanligt små hoveder (mikrocephali).

Forebyggelse af zika er derfor især vigtigt for unge kvinder i den fødedygtige alder, gravide kvinder samt deres partnere. Grunden til at en eventuel mandlig partner også skal forebygge zika skyldes, at der er en risiko for smitteoverførsel af zika Virus seksuelt via sæd. 

Hvad skal du gøre for at forebygge zikavirus effektivt?

Da zika virus primært smitter fra inficerede myg, er det vigtigt, at du forebygger myggestik, når du rejser i risikoområder.

Du bør også undgå graviditet, når du er tilbage fra din tur i:

  • tre måneder, hvis både du og din partner eller kun den mandlige partner har rejst til et risikoområde 

  • to måneder, hvis kun den kvindelige partner har rejst til et risikoområde

Hvis du er gravid, anbefales det, at du undgå at rejse til områder med risiko for zikavirus, da sygdommen kan forårsage fødselsdefekter, der kan påvirke udviklingen af dit barns hjerne.

Hvorfor er forebyggelse af zika virus vigtigt?

Der er ikke nogen vaccine tilgængelig mod zikavirus, og det er derfor vigtigt, at du tager forholdsregler, mens du rejser i risikoområder. 

Da risikoen for zika varierer afhængigt af rejsemål, bør du tjekke, om det land du skal besøge, har risiko for zikavirus, før du tager afsted.

På denne måde kan du tage de nødvendige forholdsregler, og beskytte dig selv på din tur.

Relaterede artikler

Sundhedstips

Sådan forebygger du insektbid

Inficerede insekter kan forårsage alvorlige sygdomme som malaria, så husk at forebygge insektbid, mens du rejser. Ved du ikke hvordan? Læs vores tip.
Practio
19. januar

Sådan forebygger du flåtbid