Artikler / Sundhedstips

Sådan forebygger du flåtbid

Uanset om du er til storbyrejser eller naturrejser, kan du være i risiko for flåtbid. Så tjek risikoen på dit rejsemål og forebyg flåtbid under din rejse.

Flåter kan overføre forskellige sygdomme eksempelvis borrelia og TBE (Tick Borne Encephalitis). Når du rejser, bør du forebygge flåtbid, så du kan forblive rask.

Hvem er i risiko for flåtbid?

Flåter færdes blandt andet på bjergsider, i græsmarker, på enge nær flodbredder og på plantager med krat. Rejsende, der planlægger besøg i sådanne områder, eksempelvis personer på naturrejser, er derfor i højere risiko for flåtbid.

Herudover kan flåter også færdes i parker og haver.

Dette betyder, at ikke kun personer på naturrejser, men også personer på storbyrejser, kan være i risiko for flåtbid. Det er derfor en god idé at tjekke, om flåter er udbredte på dit rejsemål, før du tager afsted, så du er forberedt.

Hvordan kan du forebygge flåtbid?

Da flåter typisk trives i områder med højt græs, anbefales det, at du holder dig til stierne og undgår højt græs, når du går for at forebygge flåtbid. 

Som en tommelfingerregel bør du altid tjekke din krop for flåter, efter du har været udenfor, og fjerne dem med det samme, hvis du er blevet bidt. Hvis du går med tøj i lyse farve, er det nemmere for dig at se flåter og andre insekter.

Undgå bar hud så vidt det er muligt ved at gå med løst tøj med lange ærmer og lange bukser.

For at beskytte din krop imod flåtbid bør du også bruge DEET-baseret insektspray på bar hud, da det er det mest effektive. For yderligere beskyttelse kan du spraye eller imprægnere dit tøj med insektmiddel. 

Du bør også undgå at bruge produkter med en stærk duft, eksempelvis parfume eller parfumeret vaskemiddel, da det kan tiltrække insekter.

Hvad skal du være opmærksom på efter din rejse?

Hvis du får feber eller udslæt omkring bidstedet eller du oplever andre bekymrende symptomer efter flåtbiddet, bør du søge lægehjælp med det samme. Husk at informere om flåtbiddet, såvel som hvor og hvornår du blev bidt.

Flåtbid kan nogle gange blive inficerede, og det anbefales, at du taler med din egen læge, hvis du er bekymret omkring symptomerne.

Hvorfor bør du forebygge flåtbid?

Det er meget vigtigt, at du forebygger flåtbid så godt du kan, da nogle af de sygdomme, som flåter kan overføre, ikke kan forebygges ved vaccination.

Hvis du følger ovennævnte råd, bør du kunne forebygge flåtbid i en høj grad, så du kan nyde din tur uden bekymringer.

Relaterede artikler

Sundhedstips

Sådan forebygger du zikavirus

Zikavirus kan ikke forebygges ved vaccination, så det er vigtigt, at du tager forholdsregler mod zika under din rejse. Usikker på hvordan? Lad os hjælpe dig!
Practio
18. januar

Sådan forebygger du insektbid