Artikler / Sundhedstips

Sådan forebygger du fødevare- og vandbårne sygdomme

Mange rejserelaterede sygdomme, eksempelvis rejsediarré og hepatitis A, forårsages af forurenet mad og vand. Læs her hvordan du kan forebygge det på din rejse.

Mange rejserelaterede sygdomme som rejsediarré, hepatitis A og tyfus forårsages af forurenet mad og vand.

Selvom det kan være svært at undgå helt, giver vi dig tips til hvordan du kan reducere din risiko for at få en fødevare- eller vandbåren sygdom under din rejse.

Hvad er fødevare- og vandbårne sygdomme?

Fødevare- og vandbårne sygdomme forårsages af forurenet mad og vand, og forureningen kan ske på en række måder.

Eksempelvis kan vand blive forurenet, hvis det kommer i kontakt med afføring fra dyr eller mennesker.

Hvis fødevarer, som salat og frugt, bliver vasket med forurenet vand, kan det blive forurenet. Mad, der står udenfor i for lang tid, eksempelvis buffetmad, tillader bakterier at vokse og kan derfor blive forurenet.

Hvad kan du gøre for at undgå fødevare- og vandbårne sygdomme?

Der er en række ting du kan gøre for at reducere din risiko for at blive smittet med fødevare- og vandbårne sygdomme, mens du er i udlandet.

En af de vigtigste ting at huske, mens du rejser, er håndhygiejne. Du bør vaske hænder ofte, og det er en god idé at have alkoholbaseret hånddesinfektion med dig, hvis vand og sæbe ikke er tilgængeligt. 

Det er også vigtigt at være opmærksom på, hvad du spiser og drikker, under din rejse, da fødevare- og vandbårne sygdomme er forårsaget af forurenet mad og vand. 

Generelt er det sikkert at spise gennemstegt mad, der serveres varmt, frugt, som du selv kan skrælle – eksempelvis bananer og appelsiner – og pasteuriserede mejeriprodukter som pasteuriseret yogurt, mælk og ost.

Uåbnede drikkevarer på flaske eller dåse og drikkevarer, der er lavet på kogt vand og serveres varmt, som te og kaffe, er oftest også sikre at drikke.

Men mens der er ting du kan spise og drikke uden bekymringer, er der også fødevarer og drikkevarer, som du bør undgå, da de kan være forurenede. Dette inkluderer:

 • salater, frugt og grøntsager der ikke er tilberedt (medmindre du selv vasker og skræller dem) 

 • friskt eller tilberedt mad, der har stået ude uden at være tildækket, eksempelvis buffetmad

 • upasteuriserede mejeriprodukter som upasteuriseret mælk, ost, is og yogurt

 • mad, der indeholder rå æg, eksempelvis mayonnaise

 • rå eller ikke gennemstegt kød, fisk eller skaldyr, herunder østers

 • mad fra gadekøkkener 

 • is og isterninger

Hvad bør du gøre, hvis du bliver syg?

Da der er mange forskellige måder hvorpå fødevarer og vand kan blive forurenet, er det vigtigt at vide, hvordan du kan blive syg og hvad symptomerne er, så du kan handle på det, hvis du får det dårligt. 

Du bør søge læge med det samme, hvis du: 

 • har haft diarré i mere end fem dage

 • har diarré og feber på over 38 grader (celcius)

 • har blodig eller slimet afføring

 • generelt har det dårligt (kan inkludere alvorlig dehydrering)

 • har andre bekymrende symptomer, eksempelvis ondt i maven, gulsot eller et udslæt

Hvis du er kommet tilbage fra din tur med diarré, bør du tale med egen læge, hvis dine symptomer ikke forbedres indenfor tre dage. Ældre, børn og andre rejsende i højere risiko bør se en læge tidligere, hvis de ikke kan kompensere for væsketabet eller viser tegn på dehydrering.

Hvad hvis du ikke kan huske det hele?

Hvis du følger ovenstående råd, kan du reducere din risiko for at få en fødevare- eller vandbåren sygdom. Dog kan det være svært at huske det hele. Hvis du er i tvivl, anbefales det, at du undgår den pågældende føde- eller drikkevare, så du kan forblive rask og nyde din tur!

Relaterede artikler

Sundhedstips

Sådan forebygger du dyrebid

Hvert år kommer flere millioner personer til skade på grund af hundebid. Vil du undgå at blive en del af statistikken? Så læs her vores tip om forebyggelse af dyrebid under din rejse.
Practio
19. januar

Sådan forebygger du blodbårne vira og seksuelt overførbare sygdomme