Sygdomme

Hepatitis A

Hepatitis A, også kaldet smitsom leverbetændelse type A, er en virusinfektion, hvor leveren bliver inficeret. Hepatitis A smitter oftest ved indtagelse af forurenet vand eller fødevarer. Typiske symptomer på hepatitis A inkluderer feber, kvalme, mavesmerter og diarré.

Dødelighed
2% hos voksne over 40 år
Risikoområder
Især Afrika, Sydamerika og Asien
Grupper i særlig risiko
Rejsende til områder med hepatitis A, børn født af førstegenerationsindvandrere fra områder med hepatitis A, mænd der har sex med mænd (MSM), og stofmisbrugere
Tilfælde per år (globalt)
1.4 millioner

01. Typer af hepatitis

Der findes flere forskellige typer af hepatitis. Hepatitis er en infektion af leveren, der kan give leverbetændelse forårsaget af smitte med hyppigst hepatitis A, B eller C virus.

I Danmark forekommer hepatitis A primært blandt turister, der rejser til udlandet, mens hepatitis B og C oftest ses hos særlige risikogrupper, eksempelvis stofmisbrugere og personer, der er indvandret fra risikoområder.

02. Hvad er hepatitis A?

Hepatitis A er en infektion i leveren, som er forårsaget af virus, og som kan give leverbetændelse.

Hepatitis A kaldes også smitsom leverbetændelse type A, og de fleste danskere smittes i forbindelse med rejser til udlandet.

03. Hvordan smitter hepatitis A?

Hepatitis A kan smitte både ved direkte eller indirekte kontakt, da virus primært overføres via afføring.

Blandt andet kan hepatitis A smitte via forurenet mad eller drikkevand, og du er særligt udsat for hepatitis A-smitte, hvis du er i en del af verden, hvor den hygiejniske standard er dårlig. 

Hepatitis A kan også smitte ved kontakt med forurenede overflader eller ved seksuel kontakt, primært i form af analsex, med personer, der har hepatitis A.

Generelt er en person, der har hepatitis A, mest smitsom i det tidlige stadie af sygdommen. Det betyder, at man kan være smitsom inden symptomdebut. 

Herudover kan østers, muslinger og andre skaldyr, som er høstet i vand, der er forurenet med kloakvand, også indeholde hepatitis A virus, og du kan derfor også blive smittet med hepatitis A, hvis du spiser rå skaldyr. Ved varmebehandling ødelægges virus.

04. Hvilke lande har størst risiko for hepatitis A?

Hepatitis A findes overalt i verden, men er hyppigst i områder med dårlige hygiejniske forhold.

Undersøgelser viser, at de fleste tilfælde af hepatitis A sker på rejser til lande i Afrika, Sydamerika og Asien. Specifikt var der i 2018 stor risiko for at blive smittet med hepatitis A i lande som Tyrkiet, Egypten, Marokko eller Pakistan, som tilsammen udgør 36 % af alle rejserelaterede tilfælde af hepatitis A i Europa.

Skal du til en af disse lande, er det derfor en god idé at undersøge om du bør blive vaccineret mod hepatitis A, inden du rejser.

Det er dog vigtigt at huske, at der kan ske udbrud i hele verden, og risikoen for hepatitis A i de enkelte lande kan derfor ændre sig. 

Tjek, om det land, som du rejser til, har risiko for hepatitis A via søgefeltet nedenfor.

05. Hvad er symptomerne på hepatitis A?

De fleste personer, der får hepatitis A, har ofte et mildt sygdomsforløb med symptomer som:

 • feber

 • kvalme

 • mavesmerter

 • ledsmerter

 • diarre

 • træthed

 • vægttab

Nogle kan udvikle mere karakteristiske hepatitis A symptomer som:

 • gulsot (gulfarvning af hud og det hvide i øjnene)

 • mørk urin

 • lys afføring

I gennemsnit er inkubationstiden 28 dage, det vil sige den tid det tager fra, du er smittet, til du får hepatitis A symptomer, men det er meget individuelt. Generelt kan det tage 15-50 dage fra, du er blevet smittet, til du bliver syg.

Alder spiller en afgørende rolle for, om man udvikler symptomer. De fleste børn under fem år har ingen symptomer på hepatitis A, mens de fleste voksne over 50 år har en større risiko for at udvikle symptomer.

Hepatitis A har ingen kronisk form. Dog kan nogle personer opleve et længere forløb end andre.

Efter en overstået infektion er man immun overfor hepatitis A.

06. Hvordan behandles hepatitis A?

Der findes ingen specifik behandling af hepatitis A. Hensigten med hepatitis A-behandlingen er at lindre symptomerne og forhindre, at virus spredes. Leverbetændelsen går over uden aktiv behandling. 

07. Hvordan forebygges hepatitis A?

Den mest effektive forebyggelse af hepatitis A er ved vaccination. Derfor anbefales det, at du altid tjekker om du behøver hepatitis A vaccinen, inden du rejser. For en personlig vurdering, kan du booke en telefonkonsultation hos en af vores specialister. Du kan også booke en tid til vaccination på dit lokale apotek.

For yderligere forebyggelse af hepatitis A smitte under rejsen, anbefales det, at du:

 • vasker dine hænder ofte med vand og sæbe eller bruger håndsprit

 • er ekstra opmærksom, når du vælger spisesteder

 • undgår mad, der ikke er varmebehandlet, som skaldyr

 • vasker frisk frugt

 • undgår tæt social eller seksuel kontakt med personer, der har hepatitis A

Gennemgået den


29. december 2020