Artikler / Sundhedstips

Sådan forebygger du dyrebid

Hvert år kommer flere millioner personer til skade på grund af hundebid. Vil du undgå at blive en del af statistikken? Så læs her vores tip om forebyggelse af dyrebid under din rejse.

Dyrebid udgør en stor sundhedsrisiko for både voksne og børn i hele verden.

Over 50% af dyre-relaterede skader hos rejsende er forårsaget af hundebid, og det anbefales derfor, at du tager dine forholdsregler, når  du rejser.

Hvorfor kan dyrebid være farlige?

Dyr kan have en del bakterier og vira i deres munde, og hvis et dyrebid bryder huden, kan man blive smittet med livstruende sygdomme. 

Selvom hurtig behandling kan forebygge udviklingen af alvorlig sygdom, kan infektionen nogle gange sprede sig til blodet eller organerne. Hvis man bliver bidt af et dyr, der er inficeret med rabies (hundegalskab), vil man uden akut behandling udvikle en meget alvorlig og livstruende tilstand. Rabies kan smitte ved bid fra pattedyr som eksempelvis hunde, katte, aber og flagermus.

Når først du får symptomer, er rabies næsten altid dødeligt, og det er derfor afgørende, at du forebygger dyrebid på din rejse. Derudover skal du straks søge lægehjælp (indenfor 24 timer), hvis du bliver bidt af et dyr, der kunne mistænkes at have rabies.

Hvordan kan du forebygge dyrebid?

Under din rejse er det yderst vigtigt, at du forsøger at undgå kontakt med både vilde dyr og husdyr for at forebygge dyrebid. 

Det anbefales derfor, at du ikke går hen til dyr, ikke løfter syge eller usædvanligt tamme dyr og ikke tiltrækker herreløse dyr, som hunde, eksempelvis ved at give dem mad.

Det er altid en god idé at være påpasselig med aktiviteter, som at cykle eller løbe i områder med vilde dyr, da det kan forøge din risiko for hundebid. Herudover bør du undgå at besøge fjerntliggende områder, hvor lægebehandling måske ikke er tilgængelig.

Hvad skal du gøre, hvis et dyr bider dig?

Hvis et dyr bider eller kradser dig, eller hvis det slikker åbne sår, bør du rense såret eller området under vand i flere minutter og derefter vaske grundigt med vand og neutral sæbe. Efterfølgende skal du dække såret med en simpel forbinding.

Hvis spyt fra dyr kommer i dine øjne, næse eller mund, bør du vaske området grundigt med rent vand så hurtigt, som muligt.

Selvom såret virker småt, er det vigtigt, at du søger akut lægehjælp. Dette skyldes, at hurtig behandling er vigtig. Det er den også selvom du allerede har fået rabies vaccinen, da du skal i behandling under alle omstændigheder ved mistanke om rabies. 

Du bør altid bede om skriftlig dokumentation for enhver behandling, du får i udlandet, og du bør kontakte din rejseforsikring for råd og vejledning. 

Når du kommer tilbage fra din rejse, er det vigtigt, at du søger vejledning fra en læge, hvis du tror, at du har været eksponeret. 

Hvem er i højere risiko for dyrebid?

Både voksne og børn har risiko for dyrebid, men nogle grupper af personer kan være i højere risiko. Dette kommer an på en række faktorer. Børn er for eksempel ofte i højere risiko, da de ikke kan risikovurdere på samme måde, som voksne kan. Børn ser ikke nødvendigvis en fare ved at kæle for et fremmed dyr.

Du er også i høj risiko, hvis du skal arbejde med dyr under din rejse.

Men uanset om du er i højere risiko eller ej, kommer du højst sandsynligt i kontakt med dyr under din rejse. Det bedste, du kan gøre, er derfor at prøve at undgå direkte kontakt med dyr, så du kan nyde din tur uden bekymringer.

Relaterede artikler

Sundhedstips

Sådan forebygger du blodbårne vira og seksuelt overførbare sygdomme

Med mere end en million smittede personer i hele verden hver dag forbliver blodbårne vira og seksuelt overførbare sygdomme et stort problem. Skal du ud at rejse? Læs vores tips til forebyggelse.
Practio
19. januar

Sådan forebygger du fødevare- og vandbårne sygdomme