Artikler / Influenza

Hvad er influenza og kan det være farligt?

Hvad er influenza og hvorfor kan det være vigtigt at blive vaccineret? Find ud af det her.

Influenza er en virussygdom, der ofte kommer i epidemier. I denne artikel vil vi forklare hvad influenza er, og hvorfor det kan være vigtigt at få influenzavaccinen.

Hvad er influenza?

Influenza er en infektion i luftvejene, der forårsages af influenzavirus.

Influenza varer normalt en til to uger, og den første uge har man ofte høj feber, mens man kan have hoste og være træt i længere tid. Der kan normalt godt gå et par uger, før man er tilbage i sin almindelige form.

De fleste personer har et ukompliceret forløb, men nogle personer er i risiko for komplikationer, herunder ældre og personer med nedsat immunforsvar, hjerte- eller lungesygdom.

Influenza forekommer normalt mellem december og marts, og kan komme i epidemier hvor op til 20 % af befolkningen kan blive smittet i én sæson.

Du kan godt få influenza mere end én gang, men normalt kun en gang pr. sæson.

Er influenza farligt?

Influenza er normalt ikke farligt, men det kan det blive for personer i risikogrupper, heriblandt ældre over 65 år, kronisk syge og gravide i andet og tredje trimester, som er i større risiko for influenza komplikationer end andre.

Hvordan smitter influenza?

Influenza smitter via små dråber fra blandt andet hoste og nys, og du kan altså blive syg ved direkte kontakt med en smittet person eller ved at røre overflader, eksempelvis dørhåndtag og telefoner, som er forurenet med influenzavirus. 

Influenza smitter normalt fra man får de første influenza symptomer, som nys, hoste, feber og lign. Du kan smitte andre mest i de første tre til fire dage, og er smittefri 24 timer efter feberen ophører, hvis du ellers føler dig rask.

Hvilke influenza symptomer kan man få?

Hvis du bliver smittet med influenza, kan du få forskellige influenza symptomer. Disse inkluderer pludselig opstået høj feber med kulderystelser, muskel- og ledsmerter og hovedpine, samt en markant sygdomsfornemmelse.

Herudover, kan du også få influenza symptomer som tør hoste, lette synkesmerter, madlede, mavesmerter og opkastninger.

Inkubationstiden for influenza, altså tiden fra man bliver smittet til man får influenza symptomer, er op til syv dage. Dog bliver de fleste syge inden for de første dage. 

I de fleste tilfælde varer sygdommen fire til fem dage, mens du efterfølgende kan være træt i en til to uger.

Hvad er behandlingen mod influenza?

Influenza behandling er normalt som en almindelig forkølelse. Hvis du har høj feber, er det vigtigt, at du drikker meget væske. 

Du kan også bruge febernedsættende og smertelindrende medicin, hvis nødvendigt. Dette kan hjælpe på symptomerne, men forkorter ikke sygdomsforløbet. 

Antibiotika kan ikke bruges, da dette kun hjælper på bakterier, mens influenza er en virussygdom.

Hvordan undgår jeg influenza?

Vaccination nedsætter risikoen for influenza betydeligt, og anbefales især til personer i risikogrupper.

For at undgå influenza, er det også vigtigt at:

  • undgå tæt kontakt med smittede personer

  • vaske hænder ofte med vand og sæbe

  • holde fælles ting og overflader rene