Artikler / COVID-19 Vaccination

Virksomhederne, der arbejder på at udvikle en COVID-19 vaccine

Hvem udvikler en coronavirus vaccine først? Lær mere om de forskellige virksomheder, der er i gang med at udvikle coronavirus vaccinen, samt om hvilke metoder de bruger.

Hvem udvikler en coronavirus vaccine først? Lær mere om de forskellige virksomheder, der er i gang med at udvikle coronavirus vaccinen, samt om hvilke metoder de bruger.

Virksomheder i hele verden kæmper mod uret for at udvikle den første COVID-19 vaccine. Ifølge en rapport fra Verdenssundhedsorganisationen WHO (World Health Organization) fra den 12. November 2020 er der over 200 kandidater til en coronavirus vaccine i øjeblikket. Hver af disse vacciner skal igennem en række testfaser for at sikre effektivitet og sikkerhed før de kan stilles til rådighed for befolkningen.

Hvilke lande er involveret i udviklingen af COVID-19 vaccinen?

Virksomheder i mange forskellige lande verden over er involveret i udviklingen af coronavirus vaccinen. Nogle af forløberne er USA med blandt andet Moderna, Tyskland med Pfizer og BioNTech, samt Storbritannien med University of Oxford, som alle har lovende vaccinekandidater.

Udvikler Danmark en COVID-19 vaccine?

Statens Serum Institut (SSI) har udviklet en vaccinekandidat mod coronavirus, som har vist lovende resultater i de første testfaser, og kan nu blive testet på mennesker. Hvis det viser sig at vaccinen har potentiale til at blive godkendt efter de første kliniske testfaser, vil den senere blive testet i stor skala.

Vil der være mere end en COVID-19 vaccine tilgængelig?

Det er muligt, at mere end en af de udviklede coronavirus vacciner vil vise sig at være effektive. Den primære udfordring, når først en effektiv coronavirus vaccine er blevet identificeret, er at massefremstille den på en sikker måde, da det kan blive nødvendigt at samarbejde med flere lande og virksomheder.

Forløberne i kampen om at udvikle en COVID-19 vaccine

Moderna’s mRNA-1273 vaccine

En af de virksomheder, som har vist sig at være langt i udviklingen af en coronavirus vaccine er den amerikanske biotekvirksomhed Moderna, som er i testfase 3. Moderna bruger mRNA teknologi til at udvikle molekyler, som lærer kroppen at bekæmpe coronavirussen.

Indledende undersøgelser viser, at virksomheden har udviklet en vaccine, der er 94,5 procent effektiv, og de vil søge godkendelse af vaccinen i løbet af de næste par uger.

Pfizer og BioNTech’s BNT162b2 vaccine

De tyske Pfizer og BioNTech har i samarbejde udviklet en vaccinekandidat, som har vist sig at være 95% effektiv mod coronavirus i et forsøgsstudie der har kørt siden juli måned.

Denne kandidat er, ligesom Moderna’s, en mRNA vaccine-type, og EU har reserveret en del vacciner hos dem, hvis deres vaccine godkendes.

University of Oxford og Astra Zeneca’s ChAdOx1 nCoV-19 vaccine

University of Oxford og Astra Zeneca er ligesom de to andre vaccinekandidater i gang med afsluttende fase 3-forsøg.

Vaccinekandidaten er udviklet på en mindre skadelig adenovirus, som skal introducere coronavirussen til kroppen og dermed skabe immunitet mod sygdommen.

Danmark har lavet en aftale med Astra Zeneca om levering af coronavirus vacciner til cirka 2,6 millioner borgere, hvis deres vaccinekandidat godkendes.

Johnson & Johnson’s vaccine

Den amerikanske virksomhed Johnson & Johnson er også igang med kliniske forsøg i tredje fase, og har planer om at teste op til 60,000 frivillige i USA, Sydamerika og Sydafrika.

Danmark har allerede en aftale med Johnson & Johnson om levering af op til 5,2 millioner coronavirus vacciner, hvis den godkendes.