Artikler / Coronapas
Coronapas: skal du bruge det?
Hvad er et coronapas? Skal du bruge det for at rejse fremover? I denne artikel forklarer vi ideen om coronapas, og hvad det kan betyde for COVID-19 vaccination og rejser i fremtiden.
Hvad er et coronapas?
Et coronapas er en idé foreslået af mange regeringer verden over, herunder den danske, og er et bevis på, at man er blevet vaccineret mod COVID-19.
I Danmark vil regeringen arbejde på at udvikle dette i samarbejde med erhvervslivet, og ifølge finansminister Morten Bødskov vil udviklingen tage tre til fire måneder.
Hvordan kommer coronapasset til at fungere i Danmark og hvad skal det bruges til?
Det er stadig uklart hvordan vaccinepasset vil fungere i praksis, men man er dog forholdsvis sikker på, at beviset på COVID-19 vaccination skal være digitalt og gemmes i en app, som man kan downloade på sin mobiltelefon.
Coronapasset skal til at starte med bruges ved udlandsrejser til lande, der tillader indrejse ved fremvisning af dokumentation på COVID-19 vaccination.
Samtidig udforsker man også andre situationer, hvor coronapasset kan være til gavn, eksempelvis restauranter, koncertsteder, festivaler og lignende, men det er endnu ikke fastlagt.
Hvilke lande udvikler et coronapas?
Både i og uden for EU er der en del lande, der enten har udviklet eller er i gang med at udvikle et COVID-19 coronapas. Dette inkluderer blandt andet Polen, Grækenland, Island, Belgien, Finland, Ungarn og Rusland, og kommer af, at man gerne vil åbne op for udlandsrejser.
Mange landes økonomi afhænger af turisme, og nedlukning af grænser og indrejserestriktioner, som har været realiteten det seneste år, har ramt dem hårdt. Ved at udvikle et coronapas, kan man muliggøre rejser for de personer, der er blevet vaccineret, og dermed åbne op for turismen.
Hvorfor er coronapasset blevet mødt med kritik?
Mens mange lande er fortalere for et coronapas, er det også blevet mødt med kritik.
I Danmark mener nogle, at et coronapas går på kompromis med deres frihedsrettigheder. Disse personer mener, at man som demokrati ikke på nogen måde kan retfærdiggøre at udelukke personer, der ikke kan eller ikke vil vaccineres, fra samfundets forsamlinger, og på den måde gøre forskel på folk, alt efter om de er vaccinerede eller ej. Disse personer mener at indførsel af et coronapas på uacceptabel vis opdeler befolkningen i et A-hold (vaccinerede) og et B-hold (ikke-vaccinerede), hvor A-holdet kan drage fordel af et genåbnet samfund, mens B-holdet holdes tilbage.
Planlægger man at udvikle et internationalt coronapas?
Både Verdenssundhedsorganisationen WHO’s leder og flere EU-ledere er skeptiske ved idéen om et vaccinepas.
EU-ledere mener, at man ved udrulning af et coronapas kan komme til at diskriminere lande, der ikke har vaccineret lige så mange mod COVID-19 som andre. WHO mener også, at man ved at indføre et coronapas kan komme til at forskelsbehandle lande eller befolkningsgrupper.
Indtil videre er der altså ikke nogen udmelding om planer for et fælles internationalt COVID-19 vaccinepas. I stedet er det individuelle lande og organisationer, der i øjeblikket udvikler dem.
Kan coronapas åbne op for rejser?
Ifølge Jonas Nilsen, læge og medstifter af Practio, “udvikles coronapas i en række lande i hele verden. Det kan derfor forventes, at man lemper rejserestriktionerne og åbner op for udlandsrejser for personer, der kan dokumentere, at de har fået COVID-19 vaccination.”