P Piller
Hvad er p-piller?
P-piller er et præventionsmiddel til kvinder, som beskytter 99,9 % mod graviditet, når de tages korrekt. P-piller indeholder kvindelige kønshormoner, som blandt andet virker ved at hæmme ægløsningen. De fleste kvinder tager p-piller 21 dage i træk efterfulgt af en pause på 7 dage. Men der er andre måder at tage dem på. Vær opmærksom på, at P-piller ikke beskytter mod kønssygdomme.
P-piller er et præventionsmiddel til kvinder. Prævention betyder beskyttelse, og p-piller beskytter mod graviditet, hvis de tages korrekt.
P-piller beskytter ikke mod kønssygdomme. Vil du undgå kønssygdomme, skal du derfor også bruge kondom.
Sådan virker p-piller
P-piller indeholder kvindelige kønshormoner, som blandt andet virker ved at hæmme ægløsningen. For at blive gravid, skal et æg befrugtes af en sædcelle og sætte sig fast i livmoderen, hvor det udvikler sig til at foster. Når man ikke får ægløsning, kan ægget ikke blive befrugtet. P-pillerne påvirker også slimhinden i livmoderen på en måde, som gør, at et æg ikke kan sætte sig fast. På den måde undgår du at blive gravid.
P-piller virker også ved at gøre slimen i livmoderhalsen sej (livmoderhalsen er indgangen til livmoderen for enden af skeden). Dette forhindrer sædcellerne i at trænge op i livmoderen og befrugte et æg.
P-piller har også en række andre virkninger. De kan fx nedsætte menstruationssmerter og mindske kraftige menstruationsblødninger.
Læs om hvordan virker p-piller
Hvordan tager man p-piller?
De fleste kvinder tager én p-pille hver dag 21 dage i træk og holder derefter 7 dages pause. I de p-pillefri dage får du en blødning, som minder om menstruationsblødning. Den kan forsikre dig om, at du ikke er blevet gravid. Du kan også tage p-piller uden at holde pause eller holde pause sjældnere end hver måned – fx hver 3. måned.
P-pillerne skal tages nogenlunde samme tid hver dag. Derfor er det en god idé at indbygge p-pillen i en af dine daglige rutiner. Du kan fx tage den, når du spiser morgenmad eller, når du børster tænder.
Du kan også downloade Practios p-pilleapp. Den minder dig om at tage din p-pille hver dag og kan fortælle dig, hvad du skal gøre, hvis du glemmer en p-pille.
Læs om hvordan man tager p-piller
Hvor sikre er p-piller?
P-piller er et meget sikkert præventionsmiddel. Tages p-pillerne helt korrekt, er de 99,9 % sikre. Men de fleste kvinder glemmer ind imellem en pille, og det betyder, at p-piller i praksis er 98-99 % sikre.
Læs mere om, hvor sikre p-piller er
Hvorfor hedder det p-piller?
P-pillerne er opkaldt efter en af de forskere, der opfandt dem. Han hed Pincus til efternavn, og p’et i p-piller står derfor for Pincus og har intet med indholdet eller virkningen at gøre.