COVID-19 vaccine distribution: hvem får vaccinen først?

Som forløberne i kampen om at udvikle en coronavirus vaccine nærmer sig slutningen af de kliniske forsøg, kommer de samtidig også tættere på den næste fase i vaccine udviklingen, nemlig distribution. Denne artikel dækker nogle af hovedspørgsmålene omkring godkendelsesprocessen, og hvordan coronavirus vaccinen vil blive distribueret efterfølgende, herunder hvem der får coronavirus vaccinen først, og hvor længe distribution af COVID-19 vaccinen kan tage.

Hvordan godkendes vacciner?

I gennemsnit tager det omkring ti til femten år at udvikle en vaccine, men en global indsats for at fremskynde udviklingen af COVID-19 vaccinen har muliggjort fremskridt i en indtil videre uset fart. 

Der er på nuværende tidspunkt over 200 COVID-19 vaccinekandidater under udvikling, hvoraf 48 er nået til klinisk evaluering ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO.

Det er generelt svært at beregne præcis hvornår en vaccine bliver godkendt, da det kommer an på den data, der bliver samlet under de kliniske forsøg. Først når vaccinen evalueres som sikker og effektiv for alle, kan den godkendes. For at muliggøre dette, skal myndighederne modtage forsøgsdata fra tusinder af frivillige i hele verden.

I Danmark har man sikret adgang til 9,7 millioner borgere fra tre forskellige vaccine-firmaer, nemlig Johnson & Johnson, Astra Zeneca og Sanofi-GSK, såfremt alle tre vacciner godkendes. EU har også lavet en aftale med Pfizer om at levere 200 millioner coronavirus vacciner til EU’s medlemslande, hvis deres vaccine bliver godkendt.

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke, kan coronavirus vacciner blive godkendt den 31. december 2020 i Danmark.

Hvornår bliver COVID-19 vaccinen tilgængelig...?Se estimatet

Hvor lang tid vil det tage at fremstille COVID-19 vaccinen?

Når først en coronavirus vaccine er blevet godkendt, er den næste udfordring at massefremstille vaccinen. Nogle virksomheder er allerede gået i gang med fremstilling af coronavirus vaccinen, og distribution kan derfor starte når den enkelte vaccine er godkendt. 

At fremstille og distribuere COVID-19 vaccinen til Danmark er en proces, der vil tage længere tid, og den vil højst sandsynligt ikke være tilgængelig for alle før midten af 2021.

Hvor lang tid vil COVID-19 vaccine distribution tage?

Det kan endnu ikke vurderes hvor lang tid COVID-19 vaccine distribution vil tage i Danmark, når først den er godkendt, da der kan være flere udfordringer afhængig af hvilke vacciner vi får. Eksempelvis skal Pfizer’s vaccinekandidat opbevares ved minus 70 grader, hvilket kun få hospitaler og klinikker vil have mulighed for. Dette kan blive til et logistisk mareridt, når vaccinen skal distribueres og opbevares hos dem, der skal vaccinere befolkningen.

Hvem skal have COVID-19 vaccinen først?

COVID-19 vaccinen er lige på trapperne, og som vi kommer tættere på målstregen, er det næste spørgsmål hvem der skal have coronavirus vaccinen først. 

Prioriteringen afhænger af en række forhold, hvoraf nogle af dem stadig er ukendte, herunder:

  • Vaccinens dokumenterede effekt og sikkerhed i forskellige befolkningsgrupper Hvis man eksempelvis finder ud af, at en specifik vaccine kun er effektiv i visse målgrupper under de kliniske forsøg, bliver prioriteringen også tilsvarende begrænset.

  • Levering De første COVID-19 vacciner kan blive leveret i mindre partier over tid. Dette kan betyde, at man ikke kan vaccinere store målgrupper på en gang, og man bliver derfor nødt til at opdele dem i undergrupper.

  • Vaccinens holdbarhed og pakning Nogle vaccinekandidater skal opbevares ved meget lave temperaturer, hvilket kan udfordre planlægning og logistik af COVID-19 vaccine distribution.

Som det fremgår, kommer prioriteringen i høj grad an på hvilken vaccine vi får i Danmark, samt i hvilke mængder den leveres, hvilket stadig er ukendt. Derfor kan man endnu ikke med sikkerhed sige, hvem der skal vaccineres først, men sundhedsmyndighederne har offentliggjort en plan for distribution af COVID-19 vaccinen, som kan opdeles i to faser:

FASE 1: Vaccination af risikogrupper og sundheds- og omsorgspersonale Borgere i risikogrupper, herunder ældre og personer med kronisk sygdom, bliver vaccineret på COVID-vaccinationscentre, mens sundhedspersonale som udgangspunkt vaccineres på deres arbejdspladser.

FASE 2: Vaccination af den generelle befolkning Hele befolkningen tilbydes vaccinen. I denne fase vil coronavirus vaccinen blive tilbudt andre steder end COVID-vaccinationscentre, herunder hos praktiserende læger.

Vaccine nyheder

Før coronavirus vaccinen kan blive tilgængelig for befolkningen, skal den igennem en del testfaser som en del af udviklingsprocessen. Tag et kig på vores COVID-19 vaccine tracker for de seneste nyheder og resultater i hver fase.

Læs mere